finyz

Sape dh tgk cite Kingsman? Siyes bes gile. Smp ade org yg hampir gile p tgk wyg smp 3x. Hahahha.

Hakak bkn nk buat review. Tp nk highlight 1 point je dr cite tu.

Kdg2 kita dh berusaha keras, tp pada saat2 akhir kt rasa kt mmg dh xmampu nk tros kn. Kt terpaksa utk tidak meneruskan wpon kt tau ape bala bahana yg menanti. Utk kt mengalah tidak sekali.

Tapi semua tu dh tertulis. Walau mcmana kt dh berusaha, andai kata penghujung nya tiada byg cahaya. Percaya lah ia bukan berakhir di situ.

Pasti ada sesuatu yg kt sndiri tak pasti, tak sangka sedang menanti.

Sape yg tak tgk lg sure tak paham ape kerapuan yg hakak tulis ni. No worries, klu korg rasa nk paham elok lah korg pegi tgk cite ni kt wayang. Feel dia mmg thorbaek!!

P/s : nk kena carik cd @ donlod la cite ni. Siyesss xpuas tgk skali weh.

Labels: 0 comments | edit post
Reactions: 
finyz

Selepas 4thn++ hakak bukak balik blog ni. Mmg dh berabuk bersawang berlumut bagai dah. Tp lantak la kan.drp nk buat baru. Baik hakak samb je blog tua ni.

Tuk pembukaan, hakak tanak ghairah sgt menulis. Cukup lah hakak list kn xtvt hakak arini bersamaan 1/3/2015 :
1) jln2 carik jamban
2) kengkonon nk stat diet tp kelaut
3) dpt hadiah dr encik yazid (yayyy!!! Ni plg hepi. Tq bebeh)
4) nk carik eskrem bateflai tp sume sold out
5) kuar merambu hampir 11jam br blk ke pangkal jln
6) tgk cite antu sblm tdo

Btw, kak maru chan aka kak marina dr geng joyah la pny psl ni. Ari2 dia dok updet blog &  tagged geng2 joyah.

Dia igt dia je nk menulis? I ols pon nak jugakkkk hokeyyy. Hahahhaha.

Ok mls nk mencarut eh mengarut.tggu next episod. Tata titi tutu.

1 comments | edit post
Reactions: 
finyz
Kak Engku Bidan Bersalin: 7 Cara Tenangkan Bayi Menangis
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments | edit post
Reactions: 
finyz

Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments | edit post
Reactions: 
finyz
dah 3 minggu lps aku beranak,
arini br de masa nk hapdet blog.
mcm la bz sgt, mls je lebey sbnrnya.

camne nk stat cite ni eh.
lupe dah, bleh tak?
gile hape nk lupe pengalaman 1st nk beranak.
tp mungkin jgk sbb taim tu sgt saspen,
xsempat nk pk hape dh.

so cite ni stat dr ari Jumaat, 19/8/11.
pg tu incek ajid keje,
so lps babai2 kt dia aku cm lapo.
baidewei aku mmg xpose aritu,
sbb ptg de checkup nnt doc seluk2 batal pose.
so baeklah aku tros xpose dr pg kn.

samb blk cite td tu,
aku siap2 panas kn nasik + lauk bagai,
bila nk mkn tu rasa cm basah je,
eh bila masa plak aku t'kencing,
xkan aku xrasa kan kan.
masa tu cm ok je lg,
xlama pastu rasa basah lg,
xde la byk sgt, cikit2 je tp kerap.
alamak aku dh stat suspen.
aku rasa ni air ketuban ni sbb xmcm air kencing pn.
ape nk buat ni????
tros aku kol incek ajid,
dia xsempat smp opis pn lg.
dia pn dh kelam kabut,
suh aku kol kwn ktorg klu dh xtahan ke ape.
tp since aku rasa cm ok lg aku tggu je incek ajid smp.
sementara tggu tu aku sempat lah mkn nasik sume.
sbb org ckp nnt dh masuk labor room xleh mkn dh.

elok je incek ajid smp aku pn dh siap dh.
incek ajid tuka bj then tros gerak g PCMC.
smp PCMC tros check in ke labor room.
nurse check br bkk 1 cm.
so doc advise suh blk jln2 dulu,
mlm kang masuk blk lah.
tgk keadaan cmne mebi kena induce.
since aku xde rasa contraction ape pn.

dah doc suh g jln2,
aku ngn incek ajid pn g la melencong ke kompleks kraf.
since dkt je ngn PCMC tu kan.
pastu incek ajid ajak g lowyat.
mmg berjalan sakan lah time tu.
incek ajid tny tingin nk  mkn pe,
since mlm ni nk admit so for sure esok kena branak,
then kena pantang la kan.

aku xde rasa nk mkn ape sbnrnya,
tp klu sikret resepi tu bleh telan gak la.
so singgah lah sikret resepi,
plus tingin nk nom ice blended OTWC.
slumbe je bln2 pose tu aku g menapau.
incek ajid ckp jgn pedulik org kata,
org tatau masalah kt, huhuhuu.

pastu blk umah mkn2, tdo sementara tggu mlm.
mlm tu ktorg g PCMC blk dlm kol 10.
cek2, still 1cm je bukak.
letih dh jln xnk bukak2 jgk.
so mlm tu dlm kol 12 camtu,
aku kena induce.
perkkk!! br aku rasa cmne contraction tu.
mlm tu xleh tdo, tiap 2 3 mins sakit2.
aku dok merayu2 kt incek ajid.
mmg dia xleh watpe pn kn.
dia pn kesian nengok aku..
pastu kol brape tah nurse dtg,
bg mkn ubat tahan sakit.
apalagas, br telan dh termuntah2.
3 kali aku muntah mmg kuar abeh sume mknan.
melepet aku, dh la sakit yg amat.
tuhan je lah yg tau ape yg aku rasa time tu.

camtu je la keadaan aku smp ke pg.
pg tu sblm subuh dorg bwk aku ke labor room.
doc nk kasik epidural.
buat lah ape korg nk buat aku xleh nk pk dh.
aku mmg dh xsaba nk beranak je ni.
dlm kol 6 lebih cmtu dorg kasik epidural.
dorg akan check dr masa ke semasa.
mmg lega lps kena epidural tu.
ilang rasa sakit, br leh senyum sket.
incek ajid pn lega tgk aku.
ehehehe, sian dia.

aku skip je la cite yg xbape penting ye.
dlm kol 12 camtu kot,
aku dh rasa sakit blk,
epidural tu dh nk abeh agaknye.
abis la bila nk beranak ni.
doc ckp by ptg ni bleh la branak.
kol 1 lebih doc dtg lg,
dia kata lps zohor bleh dh push ni,
dia nk g solat japs.
fuhh, dh stat saspen dh tu.
camne gaye nk push plak neh.

kol 2 doc dtg & get redi tuk aku branak.
ade lg 2 org nurse yg assist,
plus incek ajid skali la kan.
dorg pn ajar la care2 nk push tu camne.
antara pk xpk je aku dgr dorg ckp tu.
sakit dh mencanak2 dh ni,
epidural tu mmg dh abeh aku rasa.
berhempas pulas aku push,
ya Allah rasa cm xbleh kuar je budak tu.
pastu dorg doh suh2/paksa2 aku push.
eeeei, rase nk lempang je sume org time tu.

tp aku pk2 blk ape org slalu ckp,
lps bby kuar, rase sakit sume tu akan hilang,
so dgn semangat nye aku troskan xtbt meng'push' tu bersungguh2.
pastu doc ckp dia nk gunting sket,
mmg terasa la time dia gunting tu.
fuhhh, ngilu bebb!!!
push pny push, xlama tu bby pn kuar lah.
subhanallah comel nye bby aku tu.
aku ngn incek ajid menitiskan air mata gumbira.
xde perkataan aku nk gambarkan.
terharu, gembira, syukur yg teramat.

maka dgn rasmi nya our bby lahir,
pukul 2.52pm on 20/8/11,
dgn berat 2.9kg.
kecit je anak ammi & dedi ni.

ammi & dedi doakan qistina jd anak yg solehah,
& yg memperjuangkan agamanya,
InsyaAllah.

 ~ assalamualaikum sume, slamat berkenalan. hihiihiks.


~ dedi wif our lil' princess

~ yeyyy! ammi dh ade geng. ;)


P/S : i love u both, dedi & qis. muuahhh~
Labels: , , 2 comments | edit post
Reactions: 
finyz

Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments | edit post
Reactions: 

Our Wonderful Journey

Daisypath Anniversary tickers

Our lil' lovely doter

Lilypie First Birthday tickers

Only 2 of us

Lilypie Breastfeeding tickers
finyz's props. Powered by Blogger.